zaterdag 11 oktober 2008

6 doden bij zelfmoordaanslag in Deh Rawod Uruzgan

Bij de zelfmoordaanslag op de bazaar van Deh Rawod zijn zaterdag 6 doden gevallen. Het gaat om 5 burgers en een Afghaanse soldaat.

Dit heeft de afdeling criminaliteit van de politie in Uruzgan volgens media in Afghanistan bekendgemaakt. Er vielen ook 6 gewonden.

Eerder was er alleen sprake van gewonden hoewel het Nederlandse ministerie van Defensie dodelijke slachtoffers niet itsloot.

Een zelfmoordaanvaller heeft in het centrum van Deh Rawod in de provincie Uruzgan in het zuiden van Afghanistan een aanval uitgevoerd op een voertuig van het Afghaanse leger. Er raakten een militair en 5 burgers gewond.

Het Nederlandse ministerie van Defensie meldt dat er mogelijk ook doden zijn gevallen. Er waren geen Nederlandse soldaten betrokken bij het incident.

Een medische evacuatiehelikopter van de ISAF-strijdmacht heeft een persoon die zwaar gewond was geraakt naar het hospitaal in Kandahar afgevoerd. De andere slachtoffers zijn vervoerd naar de Amerikaanse Forward Operating Base Tycz in de buurt van Deh Rawod.

De politiechef van Uruzgan, Guma Gul Himat, zei dat de aanvaller te voet was en de explosieven onder zijn kleding had verborgen.

De commandant van de Task Force Uruzgan, de Nederlander Kees Matthijssen, heeft volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie gezegd “dat Nederlandse militairen stand-by staan om eventueel nadere hulp te verlenen”.

De provincie Uruzgan wordt getroffen door een explosie van gewelddadigheden. In augustus meldde de Australische krant The Age dat er in de eerste 7 maanden van dit jaar 91 aanvallen werden uitgevoerd. In dezelfde periode in 2007 waren dat er 41.

In juli kwamen bij een zelfmoordaanslag in Deh Rawod vijf politieagenten en een twintigtal burgers om het leven.

Dit jaar zijn er in Afghanistan volgens een telling van de Associated Press al meer dan 4.700 mensen om het leven gekomen door gewelddadigheden. De eindtelling vorig jaar van de AP bleek 20 procent onder het uiteindelijke cijfer van de VN uit te komen.

Zie ook
Zelfmoordaanslag in Deh Rawood kost 5 agenten en veel burgers het leven

Geen opmerkingen: